torstai 24. helmikuuta 2011

Make the cake

Tehdäänpä pieni kakunteko-postaus muutamalla varoittavalla esimerkillä ;) Leipominen on mun suuri intohimoni mutta valitettavan harvoin on tilaisuuksia minne leipoa. Ja vyötärö ei kestä syödä omia leipomuksiakaan liian usein. Mutta synttäreille oli mahdollisuus tehdä kakku ja tietysti tein lempikakkutyyppiäni eli juustokakkua :)

Marianne-vadelmajuustokakku

puoli pakettia digestive-keksejä
50g sulatettua margariinia
400g maustamatonta tuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
2dl kuohukermaa
2tl vaniljasokeria
puoli pussia marianne-crush rouhetta
appelsiininmehu
4 liivatetta

Kiille:
2dl vadelmamehua
5 liivatetta

Ensin murskasin digestive-keksit kulhossa mahdollisimman hienoksi. Jos olisi yleiskone niin pyöräyttäisin ne siinä, jotta saisin vieläkin hienomman rakenteen. Tämä on ihan makuasia. Itse pidän tiiviistä ja siististä pohjasta. Sulatin keksimurskan sekaan n.50g margariinia, jotta seoksesta tulee hieman kostea. Kuvassa on jo lisätty margariini, joten tämän tiiviimpää ei massasta tule.

Leikkasin leivinpaperista irtopohjavuon  kokoisen pohjapaperin, jonka jälkeen painelin pohjamassan tiiviisti ja siististi sen päälle. Tässä kannattaa käyttää aikaa ja saada pohjamassa mahdollisimman tasaisesti ja aivan reunoja hipoen, jotta lopputulos on siisti.

Sitten on aika tehdä juustotäyte. Vatkasin kerman kiinteäksi vaahdoksi,pehmensin juustot ja rahkan, jonka jälkeen yhdistin seokseen marianne-rouheen ja vaniljasokerin. 


Liivatteet laitoin veteen pehmenemään ja sulatin ne appelsiinista puristamaani mehutilkkaan. Mehun kiehautin ensin, jonka jälkeen lisäsin puristetut liivatteet. Liivatteita ei saa enää keittää. Liivateseoksen sekoitin juustotäytemassaan, jonka jälkeen levitin täytteen tasaisesti keksipohjan päälle. Tässä vaiheessa kannattaa olla hyvin tarkka, että juustomassa tulee tiiviisti reunoilla, joka kohdasta, ettei vuoan ja massan väliin jää aukkoja. On kamalan näköistä kun päälikiille pääsee valumaan alas reunoille. Sekin on kokeiltu nimittäin eikä ollut itku kaukana kun näin valmiin kakun ;)


Peitin juustokakun foliolla ja laitoin yön yli hyytymään jääkaappiin!

Seuraavana päivänä tajusin 2h ennen juhlia, että kakun kiille on tekemättä :DD Nyt alkaa se varoittavat esimerkit osio!

Kiilteen aion alunperin tehdä persikkasoseesta mutta muutinkin mieleni juuri ennen juhlia, joten sovelsinkin kiilteen vadelmamehusta. Liivatteet laitoin taas pehmenemään ja kuumensin vadelmamehun kattilassa. Lisäsin pehmeät liivatteet sekaan ja odottelin tovin, että seos jäähtyisi. Kiille saa olla jo hieman hyytynyttä kun se lisätään kakun päälle mutta kiireessä kun ei ollut aikaa odotella vaan kaadoin sen heti kun ei enää ollut niin kuumaa, että juustomassa alkaisi sulaa.

Tuon kuvassa näkyvän vaahdon kuorin pois ennen kaatamista.


Ja sitten siihen "älä tee näin" osioon.
Hyytymisaika ei ollut riittävä kiilteelle mutta oli pakko vain koristella jo kakku kun vieraat odottivat oven takana. Kiillekin vaatii sen vähintään 3h, että on varmasti riittävän kuivaa ja hyytynyttä. Nyt jäi aikaa se vajaa 2h ;)
Koristelin kakun leikkaamallla leivinpaperista sydämenmuotoisen reijän, laitoin sen kakun päälle ja ripottelin päälle vaaleanpunaista koristeraetta. Irrotin kakun vuoasta terävällä veitsellä ja irroitin reunat rauhassa.
Tässä kuva valmiista kakusta, josta huomaa miten käy kun kiille ei ole hyytynyt riittävästi ja lätkäiset päälle palan leivinpaperia :DD
Joten juustokakku ei ole mikään pikakakku vaan tarvitsee monta tuntia hyytymisaikaa. Muuten sen tekeminen on kyllä super nopeaa :))
No ihan hyvältä se maistui ;)



2 kommenttia:

  1. Ah! Hitsi alko tehdä mieli jotain herkkuja, kun katoin tota sun kakkua!! Tilaan sulta joku kerta tollasen, koska oon liian kömpelö ite tekemään (:

    VastaaPoista
  2. Tilauksia otetaan vastaan mutta jos mäkin onnistun näissä niin onnistut kyllä säkin :))

    VastaaPoista